Geplaatst 3 jaar geleden in onderwerp Europees recht
De Britse softwareleverancier ValueLicensing klaagt Microsoft aan voor £ 270 miljoen vanwege de vermeende verstikking van de concurrentie op de softwaremarkt.
ValueLicensing is een gecertificeerde leverancier van gebruikte Microsoft-softwarelicenties. Het bedrijf, dat is gevestigd in Derbyshire, zegt licenties te kopen van bedrijven die deze niet langer nodig hebben, hetzij omdat ze overschakelen naar de cloud of zich failliet hebben verklaard.
Sinds 2016 dringt Microsoft er echter bij bedrijven op aan om hun licenties op te geven in ruil voor kortingen op zijn cloudgebaseerde diensten, zoals Office 365, in plaats van ze door te verkopen aan bedrijven zoals ValueLicensing.
ValueLicensing beweert dat het, als gevolg van deze "concurrentieverstorende" beperkingen op de doorverkoop van eeuwigdurende licenties, honderden miljoenen ponden aan inkomsten heeft verloren.
In een aanvraag bij de High Court in Londen beweert het bedrijf dat Microsoft misbruik heeft gemaakt van zijn marktmacht doordat het bedrijven de mogelijkheid ontneemt om gebruikte IT-diensten te kopen. Het roept ertoe op dat de clausules van Microsoft "illegaal en niet-afdwingbaar" worden verklaard, dat NDA's uit contracten worden verwijderd en dat Microsoft een einde maakt aan zijn "illegale" gedrag.
ValueLicensing vraagt ook het Britse Hooggerechtshof "om schadevergoeding toe te kennen voor de schade die het heeft geleden als gevolg van het gedrag van Microsoft". Het bedrijf zegt dat de verloren verkoop van desktopproducten in het VK en de EER (als gevolg van de praktijken van Microsoft) sinds 2016 zou hebben geleid tot een geschatte brutowinst van ongeveer £ 270 miljoen.
Jonathan Horley, Managing Director bij ValueLicensing, zei tegen de Financial Times: "Het illegale gedrag van Microsoft heeft gevolgen voor bijna elke organisatie die desktopsoftware levert voor zijn personeel in het VK en de EER"
“ValueLicensing is niet het enige slachtoffer. Bij de aanschaf van software hebben organisaties in de publieke en private sector momenteel weinig andere keus dan over te stappen op abonnementen die door Microsoft worden aangeboden, omdat er nu zo weinig permanente licenties beschikbaar zijn als gevolg van de campagne van Microsoft om de markt bijna volledig leeg te maken.
“Microsoft is een onvermijdelijke partner. De software is een integraal onderdeel van vrijwel alle organisaties. Door zijn economische sterke positie kan het voorkomen dat er daadwerkelijke concurrentie wordt gehandhaafd voor vooraf in bezit zijnde eeuwigdurende licenties, omdat het de macht heeft om zich in aanzienlijke mate onafhankelijk te gedragen van zijn concurrenten en door de belastingbetaler gefinancierde organisaties uit de publieke sector en particuliere bedrijven van elke omvang. "
Microsoft vertelde de Financial Times dat het geen commentaar kan geven op lopende juridische zaken.
Source: Forbes
Geplaatst 1 jaar geleden in onderwerp Europees recht
0 | 0 | 0
Microsoft heeft zich ertoe verbonden commerciële klanten van zijn AI Copilot-klanten te verdedigen tegen rechtszaken over auteursrechten. Lees verder
Geplaatst 1 jaar geleden in onderwerp Europees recht
0 | 0 | 0
Kunstmatige intelligentie in een veranderende wereld, moeten we er bang voor zijn? Of omarmen? Stichting Ogmios gaat een documentaire maken over dit onderwerp! Lees verder
Geplaatst 3 jaar geleden in onderwerp Europees recht
0 | 0 | 0
Ogmios Foundation klaagt Microsoft aan voor 13 jaar monopolistisch gedrag en prijsdaling. Deze klacht is gebaseerd op de klacht die eerder is opgesteld door de oprichter van de stichting Samir Abdalla. Lees verder
Nog geen documentaires ...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief